Beltud en EPN organiseerden Lâmekân Ensemble in avant-première

Op 7 februari 2014 organiseerden Beltud en EPN het intercultureel concert van Lâmekân Ensemble in het kader van 50 jaar migratie.

De groep Lâmekân Ensemble trakteerde het Brusselse publiek op een avant-premiere. Meer dan 200 luisteraars waren aanwezig voor deze primeur in de concertzaal van Ecole des Etoiles.
Het ensemble, opgericht door de ûdspeler Tristan Driessens, is samengesteld uit Muhittin Temel (kanun), Ruben Tenenbaum (viool), Rıdvan Aydınlı (ney en zang), Robbe Kiekens (bendir, tombak en darbouka) en Siman. De groep jonge virtuozen bracht een overzicht van klassieke Ottomaanse composities van de 17de eeuw tot nu en ze lieten het publiek proeven van verschillende stijlen waaronder taksim, peşrev en het populaire fasıl. Het ensemble dat een mix is van Belgische, Franse en Turkse artiesten, past perfect in het plaatje van het project ’50 jaar in België’, een initiatief van Fedactio om 50 jaar Turkse migratie te herdenken.

Dat muziek een verbindende kracht heeft over culturen heen, werd met dit concert opnieuw bewezen. Het publiek in de zaal was onder de indruk. Onder de aanwezigen waren ook burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kır, Schaarbeeks gemeenteraadslid Derya Alıç en zanger Rafik El Maai. De aansluitende receptie was de perfecte gelegenheid voor deze Ottomaanse muziekliefhebbers om na te praten.

Binnenkort zal Lâmekân Ensemble optreden in C-Mine en Bozar. Bovendien zullen ze in het najaar een CD uitbrengen, waarop een tournee zal volgen.