Grote belangstelling op opening cartoontentoonstelling 50 jaar migratie in het Federaal Parlement

Gisteren werd de cartoontentoonstelling naar aanleiding van 50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie onder grote belangstelling ingewijd in het Federaal Parlement. Voorzitter van de kamer André Flahaut, federaal minister Joelle Milquet, staatssecretaris Magie De Block en voorzitter van het Brussels Parlement Françoise Dupuis waren onder de talrijke aanwezigen.

De opening van de cartoontentoonstelling- een initiatief van de Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap (Beltud) – werd verwelkomd in het prestigieuze peristylium van het Federaal Parlement. In het openingswoord verwees Seval Kayman, voorzitter van Beltud, naar de geschiedenis van de migratie en zei dat het belangrijk is om stil te staan bij het verleden maar nog belangrijker om naar de toekomst te kijken en de banden tussen burgers van verschillende achtergronden te versterken en bij te dragen aan de harmonieuze samenleving.

De voorzitter van de kamer André Flahaut zei blij te zijn dat hij inging op de vraag van Beltud om de cartoontentoonstelling te ontvangen in het “huis van de democratie”. Het is zeer symbolisch om de tentoonstelling hier een plaats te geven want het is hier in het parlement dat de migratiegeschiedenis 50 jaar geleden begon met het tekenen van de bilaterale akkoorden, voegde Flahaut eraan toe.

Tijdens de opening werden eveneens de laureaten van de internationale cartoonwedstrijd die aan de basis ligt van de tentoonstelling, in de bloemetjes gezet. De eerste prijs ter waarde van 1000 euro werd weggekaapt door Ahmet Aykanat uit Turkije. Agim Sulaj uit Italië ging met de tweede prijs van 750 euro aan de haal. De derde finalist was René Bouschet. Hij mocht 500 euro naar huis nemen. Antwerpenaar Luc Vernimmen mocht de publieksprijs van 200 euro in ontvangst nemen van voorzitter Flahaut en burgemeester Emir Kir die de finalisten persoonlijk feliciteerden met hun knappe prestatie.

Een nieuw België

Hetgeen wat de tentoonstelling uitzonderlijk maakt voor vice-eerste minister Joelle Milquet is het feit dat we na alle problemen die de eerste generatie ervoer en de daden van discriminatie en racisme, vandaag toch kunnen spreken van een geslaagde samenleving met actieve burgers die bijdragen leveren op het vlak van werk, dialoog en generositeit aan de Belgische maatschappij. Het is een meerwaarde voor het land en het zorgde voor een nieuw België.
De felicitaties aan het adres van Beltud voor het originele initiatief waren talrijk. Staatssecretaris Maggie De Block benadrukte het universele en taaloverstijgende karakter van de cartoons. Ook voorzitter van het Brussels Parlement Françoise Dupuis is het daarmee eens. Volgens haar is communiceren met beelden en humor een communicatiemiddel dat iedereen begrijpt en deelt.

De cartoontentoonstelling 50 jaar in België is een initiatief van onze lidvereniging Beltud in het kader van 50 jaar Turkse migratie. De tentoonstelling is het resultaat van de gelijknamige internationale cartoonwedstrijd die Beltud organiseerde in samenwerking met zijn partners Press Cartoon Belgium en European Cartoon Center en bestaat uit een selectie van de beste cartoons uit de wedstrijdedities 2012 en 2014. Belangrijke namen uit de cartoonwereld waaronder Marec, Canary Pete, Kim, Dubus, Vadot en Clou zetelden in de wedstrijdjury. De cartoontentoonstelling ‘50 jaar in België’ blikt met een ironisch-komische knipoog terug op het thema migratie en – in het bijzonder – de migratiegeschiedenis van de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen in België. De tentoonstelling zal het hele jaar op verschillende locaties in Vlaanderen, Wallonië en Brussel te zien zijn.

Foto galerij