Beltud bouwt vriendschapsbrug tussen de verschillende gemeenschappen in België

De vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap (Beltud) zet zich actief in om de vriendschapsband tussen de verschillend gemeenschappen in België te versterken. De vereniging organiseerde twee activiteiten op een informatiedag waar tientallen Belgen meer info kwamen inwinnen over Turkije, de cultuur en de Turks-Belgische gemeenschap.

Eerst werd met een groep van 20 deelnemers een wandeling gedaan in de Haachtsesteenweg ook ‘Klein Anatolië’ genoemd door de Belgen vanwege de talrijke Turkse handelszaken. De wandeling begon met een bezoek aan de Fatihmoskee waar ze meer informatie kregen over masjid. De deelnemers waren verbaasd over het feit dat gelijk wie uit de gemeenschap het gebed mag leiden.

Vervolgens konden de deelnemers een kijkje nemen achter de schermen van een restaurant waar de beste gerechten uit de Turkse keuken werden bereid. In de bakkerij konden ze proeven van Turkse zoetigheden en baklava was duidelijk de favoriet.

De groep bracht vervolgens een bezoek aan een Turkse winkelier die hen meer uitleg gaf over de Turkse gebruiken zoals de hand vragen, de verloving en het trouwfeest.

Als laatste konden de nieuwsgierigen neuzen in de boekenwinkel Atlas die de bestsellers uit Turkije verkoopt. Ze waren onder de indruk van de grootte van de boekhandel en het aanbod van boeken.

Tijdens een tweede activiteit bracht Beltud ongeveer zestig mensen samen rond een vriendschapsbrunch in de receptiezaal van de Federatie van Actieve Verenigingen van België. De deelnemers vonden de geitenkaas en Turkse thee zeer lekker en staken hun appreciatie voor het warme onthaal niet onder stoelen of banken. Zij gaven te kennen graag deel te nemen aan (de totstandkoming van) de activiteiten van Beltud waaronder de culinaire ateliers, de uitstap naar Turkije of de cursus Turks.