Schaarbeeks burgemeester dineert tijdens de vasten bij een Turks gezin

Het was de eerste keer dat burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt uitgenodigd werd bij een Turkse familie thuis. Clerfayt, die nauw begaan is met de Turkse gemeenschap en al eerder uitnodigingen ontving, greep de ramadanmaand en het project “Kunst van het Samenleven”, georganiseerd door Beltud aan om de Belgisch-Turkse vriendschap te versterken tijdens een etentje bij de familie Sönmez.

Clerfayt werd uitgenodigd om deel te nemen aan de iftarmaaltijd. Dit is de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang. In de woning van de familie Sönmez werden vele onderwerpen aangesneden zoals de Turkse gemeenschap in Schaarbeek, de ramandan en het vasten, de integratieproblemen en de politieke toestand, het gezinsleven en professionele leven van de burgemeester. Clerfayt vertelde dat hij meermaals werd uitgenodigd voor de iftarmaaltijd door verschillende organisaties maar dat een diner bij een familie thuis specialer, vriendschappelijker en gezelliger is.

Voorzitter van Beltud Seval Kayman en vrijwilliger Sahin Utku namen ook deel aan het diner. De gastvrouw Cevriye Sönmez zette de gasten verschillende specialiteiten uit de Turkse keuken voor zoals linzensoep, gevulde aubergines, lamsbrochette en gevulde wijnbladeren. Clerfayt, die van elk gerecht proefde, wasduidelijk bekend met de Anatolische keuken. Hij vertelde dat hij elk jaar deelneemt aan het immigrantenfestival in Emirdag, Turkije. ‘De Schaarbekenaren afkomstig uit Emirdag boden mij meteen thee aan toen ze mij zagen’, glimlacht Clerfayt. ‘Ik werd heel goed ontvangen ondanks de weinige woorden Turks die ik ken.’

Clerfayt merkte op dat de dorpen van Emirdag bijna een kopie zijn van België en zijn migratie. ‘De families uit hetzelfde dorp installeren zich in dezelfde wijk en die uit andere dorpen installeren zich respectievelijk in hun eigen wijk. Onder het drinken van een kopje Turkse thee, benadrukte Clerfayt dat iedereen dezelfde problemen ondervindt namelijk parking, veiligheid, onderwijs en drugs.

Levendige conversaties vulden de avond en het gelach werd luider, zeker toen ter sprake kwam dat het huis van de familie Sönmez vroeger toebehoorde aan Roger Nols, oud-burgemeester en politiek tegenstander van Clerfayt. De oudste zoon van de familie bracht Clerfayt van zijn stuk toen hij hem zei dat hij niet voor hem zou stemmen, maar dat duurde niet lang toen hij eraan toevoegde dat hij dat een voudigweg niet kan omdat hij in Vorst woont.

De avond werd afgesloten met gebak en fruit. Clerfayt bedankte de gastvrouw en schonk de familie een gids van Schaarbeek. De familie Sönmez nodigde hem op zijn beurt uit voor een barbecue in hun huis in Antalya.